Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
Zoek en vind bedrijven bij u in de buurt of in een bepaalde regio

EMPTINESS

Zijkanaal H-Weg 20
1037RP, AMSTERDAM
Telefoon: 06-28334815
meer info >>
2.5Km

GRAAF GRAFISCH ONTWERP EN WEBDESIGN HANNEKE DE

Pieter Pauwstraat 11
1501TA, ZAANDAM
Telefoon: 075-6357522
meer info >>
2.6Km

COOEE

Zuideinde 296
1035PM, AMSTERDAM
Telefoon: 06-18397297
meer info >>
3.3Km

SMIT BERRY STUDIO

Botenmakersstraat 88
1506TG, ZAANDAM
Telefoon: 075-6703780
meer info >>
3.4Km

NH VORMGEVERS

Ronde Tocht 1/B
1507CC, ZAANDAM
Telefoon: 075-6316022
meer info >>
4.3Km


Grafisch Ontwerper informatie

Een grafisch vormgever zet informatie om in een visuele vorm, met als doel mensen te informeren of hen op een begrijpelijke manier iets te leren. Een grafisch ontwerper of vormgever, ontwerpt de indeling (lay-out), de lettergroottes, -soorten, regelafstand en kolombreedte (typografie), de kleuren en het soort foto of illustratie. Meestal ontwerpt hij enkel de afbeeldingen en schakelt hij bijvoorbeeld een illustrator of fotograaf in om de foto?s of illustraties daadwerkelijk te maken. Steeds moet ervoor gezorgd worden dat de tekst en afbeeldingen goed bij elkaar passen en elkaar aanvullen.

Het werk van een grafisch ontwerper bestaat o.a. uit het ontwerpen van boekomslagen, websites, reclamefolders, briefpapier, logo's enzovoort. Zowel voor traditioneel drukwerk als voor multimedia.

Een grafisch ontwerper kan werken bij een bedrijf of instelling (denk hierbij aan een een reclamebureau) maar kan zich ook zelfstandig vestigen. De werkplek is veelal achter de tekentafel of de computer.

Een grafisch ontwerper is creatief en origineel maar ook technisch aangelegd.

Opleidingen die opleiden tot grafisch ontwerper zijn er zowel op MBO-, HBO- als universitair-niveau.

Opleidingen tot grafisch ontwerper

Om grafisch ontwerper te worden, kunnen opleidingen op zowel HBO- als WO-niveau worden gevolgd. Op HBO-niveau kan onder andere op de kunstacademie een vier- (voltijd) tot vijfjarige (deeltijd) opleiding tot grafisch vormgever worden gedaan. Ook op universitair niveau bestaan opleidingen tot grafisch vormgever, maar zij hebben op dit gebied minder ervaring dan de HBO?s.

Het eerste (en meestal ook het tweede) jaar, is erg algemeen. Je volgt vaak samen met studenten van andere opleidingen cursussen fotografie, tekenen en beeldhouwen. In het derde jaar ga je je meer specialiseren en loop je stage.

Er bestaan strenge toelatingseisen voor de opleidingen tot grafisch ontwerper. Je moet beschikken over een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Als je niet zo?n diploma hebt en minstens 21 jaar oud bent, kun je na een intelligentie- en taalvaardigheidstest worden toegelaten. Bovendien wordt bekeken of je creatief genoeg bent. Je moet laten zien wat je al gemaakt hebt en een goede motivatie hebben. Word je toegelaten, dan wordt elk jaar bepaald of je genoeg vooruitgang hebt geboekt. Blijkt dit niet het geval, dan moet je de opleiding verlaten.

Als je je HBO-diploma Grafische Vormgeving hebt behaald, mag je jezelf Bachelor of Design (BDes) noemen.

Waar is een grafisch ontwerper werkzaam?

Grafisch vormgevers kom je bij verschillende organisaties en in diverse functies tegen. Zo kan een grafisch vormgever werkzaam zijn als vormgever of typograaf bij een uitgeverij, krant of tijdschrift, communicatie- of reclamebureau, als artdirector bij een reclamebureau of als tentoonstellingsontwerper bij een museum of beursorganisator.

Ook zijn er zelfstandig gevestigde vormgevers of zijn ze als freelancer aan het werk.